Gemeente Rotterdam plaatst duizenden zonnepanelen op huizen

De Gemeente Rotterdam wil platte daken in de stad gaan voorzien van zonnepaneelinstallaties. Het is de bedoeling dat over 15 jaar ruim 40% van alle energie die Rotterdam verbruikt wordt opgewekt door middel van duurzame zonne-energie. De zonnepanelen komen op enkele duizenden huizen en tientallen gymzalen in de stad. Ruwweg 75% van alle Rotterdamse daken is plat, wat het plaatsen van zonnepanelen heel eenvoudig maakt.

Ook investeringen in isolatie

Het is een van de plannen die de gemeente Rotterdam heeft om de stad energiezuiniger te maken. Eerder werd al bekend dat Rotterdam nog meer huizen gaat verwarmen door middel van restwarmte uit de haven. Daarnaast loopt er ook een project om 10.000 huizen beter te isoleren, waardoor de bewoners minder energie verbruiken en een lagere energierekening krijgen. Rotterdam wil dat alle duurzame plannen en initiatieven ervoor zorgen dat de stad over 15 jaar meer energie opwekt dan verbruikt.

Wethouder Langenberg: “Als we niets doen, rijzen de energiekosten over vijftien jaar de pan uit. Door nu actie te ondernemen, houden we de energiekosten beheersbaar voor alle Rotterdammers en gaat het wooncomfort omhoog.”

Volgens wethouder Langenberg wil de gemeente Rotterdam een voorbeeld zijn voor andere grote steden in de wereld. “We creëren de ruimte zodat er nieuwe technieken, nieuwe bedrijven, nieuwe investeringen en heel veel banen naar onze regio komen.”

Actieprogramma duurzaamheid

De belangrijkste hoofdlijnen van het actieprogramma voor de periode 2015-2018 zijn:

  • De bewoners van de stad stimuleren en ondersteunen waardoor er ruim 4.500 woningen met zonnepanelen komen.
  • Door afspraken met woningcorporaties te maken ruim 1500 woningen voorzien van zonnepanelen.
  • Een pilotproject voor zonnepaneelinstallaties op de daken van 70 Rotterdamse gymzalen.
  • Minimaal 2 collectieve zonneprojecten opstarten.
  • Minimaal 2 pilots voor zonne-energie op maatschappelijk vastgoed uitvoeren waardoor het aantal zonnepanelen in de stad nog verder toeneemt.

Bent u zelf ook geïnteresseerd in zonnepanelen? Tegenwoordig is het heel eenvoudig mogelijk om deze te huren of kopen. Kijk hier voor meer informatie over zonnepanelen huren.